<- terug naar nieuws

Eerste reactie MRS op Regeerprogramma kabinet

Het kabinet wil de geluidsbelasting met 20% verminderen. Met de huidige plannen van de minister wordt de geluidsbelasting niet met 20% gereduceerd. Het behalen van de doelstelling kan volgens de MRS niet zonder dat het aantal vluchten naar beneden gaat.

De kabinetsplannen zijn in hoge mate afhankelijk gemaakt van de inzet van ‘stillere’ vliegtuigen. Ook voor de lange termijn koppelt het kabinet de mogelijke groei van Schiphol daaraan. Paradoxaal genoeg leidt de inzet van ‘stillere’ vliegtuigen tot meer hinder. Ten eerste is het geluidsniveau van de ‘stillere’ vliegtuigen nog steeds hoog. Ten tweede zijn frequentie en de duur van blootstelling aan geluid ook bepalend voor het effect van vliegtuiggeluid. Dit schaadt de gezondheid en het welzijn van mensen in de omgeving van Schiphol.

Met deze voorstellen wordt niet voldaan aan het vonnis van de rechter. De MRS doet een beroep op de Tweede Kamer om de belangen van inwoners te beschermen, zoals door de rechter is bepaald.

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.