Over ons

Per 1 juli 2023 is de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) opgericht. De MRS is een wettelijk overleg- en adviesorgaan over luchtvaartzaken rondom Schiphol. De MRS richt zich op beleid over leefomgevingskwaliteit en levert maatschappelijke inbreng op concrete projecten om hinder te voorkomen of te verminderen. De MRS is de opvolger van de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS) en de Omgevingsraad Schiphol (ORS)

De MRS bestaat uit 10 gekozen bewonersvertegenwoordigers. Zij vertegenwoordigen de bewoners die direct de effecten van het luchtvaartbeleid ervaren. Daarnaast zijn er 4 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, die elk verschillende deelbelangen vertegenwoordigen.

De raad wordt ondersteund door een aantal experts op diverse kennisgebieden. De onafhankelijke voorzitter en secretaris-directeur van de MRS, in samenwerking met het ondersteunende bureau, zijn verantwoordelijk voor het faciliteren en functioneren van de Raad.

De MRS brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan onder andere de minister van Infrastructuur en Waterstaat, die verplicht is om op dit advies te reageren.

Verkiezingen van Clustervertegenwoordigers

Bewonersvertegenwoordigers spreken namens de omwonenden van Schiphol. Verkiezingen zijn georganiseerd om vertegenwoordigers te kiezen die de meningen en ervaringen van de omwonenden vertolken.

Zij hebben het mandaat van hun achterban om dat te doen. Ook worden met deze verkiezingen mensen weer geactiveerd om mee te praten en te adviseren over de leefomgevingskwaliteit rondom Schiphol.

Hier lees je alles over de verkiezingen van de Clustervertegenwoordigers

Bewonersvertegenwoording

Hoe zijn de vertegenwoordigers van de MRS gekozen en hoe kun je zelf deelnemen aan de MRS? Lees het hier

Meer informatie over de bewonersverkiezingen van de MRS ?

Bekijk hier de Q&A voor de veelgestelde vragen rond de MRS-verkiezingen.

Kieskaart

Op de kieskaart vind je de regio rondom Schiphol en hoe de omwonenden per plaats vertegenwoordigd zijn. Binnen de banen zijn diverse bewonersorganisaties actief met de leefomgevingskwaliteit rond Schiphol. Deze organisaties hebben kiespersonen geleverd die tijdens de Verkiezingen konden stemmen op een Clustervertegenwoordiger. Wil je actief deelnemen? Meld je dan aan bij één van de bewonersorganisaties, of richt zelf een bewonersorganisatie op.

Hier vind je de kieskaart van de MRS vertegenwoordiging.

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.