Adviezen


 • Tweede Kwartaal 2024

  Advies Actualiseren NRM appendices

  De MRS kan aanpassing van de NRM-appendices niet steunen. Het rekenmodel presenteert structureel een onderschatting van de werkelijke geluidsbelasting en aanpassing van de appendices versterkt die onderschatting. De MRS vindt daarbij dat die berekende ruimte niet tot groei van de luchtvaart mag leiden. Dat leidt ontegenzeggelijk tot meer hinder voor de omgeving. Lees hieronder de toelichting op het advies.

 • Eerste Kwartaal 2024

  Tijdelijke regeling ‘Groot onderhoud banenstelsel Schiphol 2024’

  MRS heeft een kritisch advies uitgebracht over de regeling ‘Groot onderhoud banenstelsel Schiphol 2024’. We zijn van mening dat deze regeling de luchtvaartsector vrij spel geeft zonder passende tegenprestaties voor de omgeving, en benadrukt het belang van een gebalanceerde aanpak tussen luchtvaartbelangen en leefomgevingskwaliteit


  Reactie Minister IenW: In de toekomst moet deze situatie niet meer kunnen ontstaan. Om die reden wordt het gesprek met Schiphol (en LVNL) aangegaan, waarbij het uitgangspunt is dat bij toekomstige capaciteitsdeclaraties er niet van kan worden uitgegaan dat voor groot baanonderhoud vervangende grenswaarden of vrijstellingen worden verleend zonder passende mitigerende maatregelen.

 • Eerste Kwartaal 2024

  Gebruiksprognose 2024 van Schiphol

  De Gebruiksprognose 2024 van Schiphol beschrijft het verwachte baangebruik van het vliegverkeer en de verwachte impact hiervan op de omgeving in het gebruiksjaar 2024. Het geeft hen een indicatie van de geluidsbelasting (en daarmee de hinder) die zij gedurende het jaar zullen ervaren. De MRS heeft oa gekeken naar de informatie over geluid en de verandering in het gebruik van start- en landingsbanen in deze

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.