Op 11 april hebben de MRS leden tijdens een plenaire vergadering gesproken over de stand van zaken van de adviezen. Andere bespreekpunten waren ‘Luchtruimherziening en rol van de MRS’, zoals bijvoorbeeld de deelname in een nieuwe klankbordgroep over ‘hoger naderen’. Ook is de ‘motie Boutkan en wettelijke verankering MRS’ ter sprake gekomen.
Gastspreker Mattheus Wassenaar van de ILT gaf een presentatie over handhaving op de luchthaven. Daarbij kwam naar voren dat er al 10 jaar niet wordt gehandhaafd. ILT pleit voor een effectief instrumentarium om handhavend op te treden. “Als de politiek dat wil dan kan de sector eventuele boetes naast zich neerleggen.” aldus Wassenaar. ILT ziet graag dat de luchtvaartbranche zich aan de regels houdt en dat men een lik-op-stuk beleid kan voeren om effectiever te kunnen optreden. Aan de luchthaven zouden normen moeten worden gesteld, net zoals Tata Steel. De MRS-leden konden van de gelegenheid gebruik maken om vele vragen te stellen. Duidelijk werd de belangen overeen kwamen. Het effectieve instrumentarium en beleid rondom ‘geluidmeten’ komen regelmatig terug in de adviezen van de MRS.
Wassenaar: “Wij kijken bijvoorbeeld naar de beleefde geluidhinder, die kan verminderd worden door geleidelijk te dalen (glijvluchten) ipv stapsgewijs dalen. Wij maken hiervoor analyses en agenderen dit bij het Ministerie en LVNL. ILT stelt tevens dat het systeem op Schiphol niet helemaal moet worden volgepland, want dan zien we keer op keer dat de geluidsnormen worden overschreden bij incidenten, zoals bijvoorbeeld met de verstorende zonnepanelen.
Toelichting Ministerie van I en W de versnelde LVB wijziging
Ministerie van I en W heeft een toelichting gegeven over de versnelde LVB wijziging en een doorkijk van het beleid rond Schiphol richting 2028. De handhavingspunten en grenswaarden kwamen hierbij ter sprake.
