<- terug naar nieuws

Advies Gebruiksprognose 2018

Op 24 oktober heeft de Omgevingsraad Schiphol het advies over de Gebruiksprognose 2018 aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu gestuurd. Het advies gaat over de vraag of “de informatievoorziening toereikend, transparant en inzichtelijk is ten aanzien van de verwachte lokale geluidbelasting voor het komend jaar en de vooruitblik voor ontwikkelingen in de komende jaren en of in voldoende mate is aangetoond dat het verkeer in het komende gebruiksjaar binnen de criteria voor gelijkwaardigheid en de regels kan worden afgehandeld”.

De Omgevingsraad Schiphol is van mening dat aan de eisen van toereikende, transparante en inzichtelijke informatie over de te verwachten geluidbelasting in de Gebruiksprognose 2018 is voldaan, met inachtneming van de thans voorgeschreven, en aan Schiphol ter beschikking staande, rekenmethodieken. De sectorpartijen hebben zich ertoe ingespannen om op basis van de voorgeschreven methodes alle benodigde informatie te verzamelen en helder te presenteren om zo het doel van de Gebruiksprognose te realiseren. De toelichting maakt de informatie toegankelijk voor een breed publiek. Voorts is geconstateerd dat in de Gebruiksprognose 2018 is aangetoond dat in het gebruiksjaar 2018 aan de gelijkwaardigheidscriteria wordt voldaan.

Aanvullend vraagt de Omgevingsraad Schiphol in zijn advies aandacht voor het volgende punt:

De brief van AAS d.d 24 juli 2017 maakt melding van een dreigende overschrijding van grenswaarden op een aantal handhavingspunten (van het oude normen- en handhavingsstelsel). Opnieuw wordt er verzocht om hier niet op te handhaven, maar het verkeer af te handelen in lijn met de regels van het nieuwe stelsel. Deze situatie van anticiperend handhaven duurt inmiddels sinds de start van het experiment met het nieuwe stelsel in 2010.

De naleving van de regels van het nieuwe stelsel is nog niet gewaarborgd. De partijen uit de delegaties die de omgeving vertegenwoordigen hebben, naar aanleiding hiervan,  aandacht gevraagd voor het toenemende knelpunt van het handhavings- c.q. rechtsvacuüm dat optreedt tussen het oude en het nieuwe normen- en handhavingsstelsel. Zij hebben daarbij de staatssecretaris verzocht om voor het einde van 2017 in overleg te treden in het College van Advies van de Omgevingsraad Schiphol.

Het volledige advies Gebruiksprognose 2018 is hier te vinden.

De Gebruiksprognose 2018 is hier te vinden.

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.