<- terug naar nieuws

Bewonersvoorman Kees van Ojik geridderd

Op 9 juli is Kees van Ojik door Zijne Majesteit de Koning bij bevordering benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen deelde hem dat tot zijn grote verrassing mee en speldde hem de bijbehorende versierselen op. Dit vond plaats tijdens het symposium over de rol van maatschappelijke akkoorden dat georganiseerd was ter gelegenheid van het afscheid van de ORS-voorzitter Hans Alders.

Inmiddels meer dan een halve eeuw geleden startte Kees van Ojik als jonge huisarts zijn inzet voor de belangen van de omwonenden van Schiphol. Vanaf het begin van de Alderstafel Schiphol in 2006 vertegenwoordigde Kees van Ojik de bewonersgroepen in de regio aan de onderhandelingstafel. Dat deed hij 12,5 jaar lang, eerst aan de Alderstafel, later in de Omgevingsraad Schiphol. In januari dit jaar legde hij zijn functie neer.

De minister roemde in haar toespraak de kennis en vaardigheden van Van Ojik, waardoor hij  argumentaties kon ontleden en van een gefundeerd weerwoord kon voorzien. Groot respect sprak zij uit voor het feit dat hij daarbij óók verantwoordelijkheid nam om samen bruggen te slaan. “U heeft niet alleen de bewoners een stem gegeven, maar die stem ook effectief weten om te zetten in breed gedragen akkoorden die door kabinet en Kamer zijn overgenomen”.

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.