<- terug naar nieuws

Consultatiefase programma minder hinder afgerond

Op 12 maart 2020 hebben LVNL en Schiphol de website www.minderhinderschiphol.nl gelanceerd. Op deze website publiceerden zij alle 28 hinderbeperkende initiatieven die onderdeel uitmaken van het programma Minder Hinder. De gepresenteerde set aan maatregelen was gebaseerd op suggesties en voorstellen van bewoners, bestuurders, het Regioforum van de Omgevingsraad Schiphol, de top 20 klachten bij Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS), eigen expertise en innovaties in luchtvaarttechnieken en -systemen.

Om te toetsen wat omwonenden, bestuurders en andere belanghebbenden in de omgeving van Schiphol van het programma vinden, vroegen Schiphol en LVNL om hun mening. Van 12 maart tot en met 4 november 2020 konden reageren via de online vragenlijst op de website, via de digitale en live bijeenkomsten, in diverse gesprekken en per brief en e-mail. Inmiddels hebben Schiphol en LVNL ruim 1.000 reacties ontvangen. De ontvangen feedback is gebruikt om het plan te verbeteren of verder aan te vullen. Elke reactie is zorgvuldig geanalyseerd, waar van toepassing gebundeld met soortgelijke reacties en voorzien van een antwoord.

Vanaf vandaag is op www.minderhinderschiphol.nl te lezen hoe Schiphol en LVNL zijn omgegaan met de reacties, en hoe zij deze hebben verwerkt. Dit document bevat ook een nadere toelichting op het consultatieproces en kunt u inzien via de link. Via het online dashboard op minderhinderschiphol.nl is een (geanonimiseerd) overzicht te vinden van alle reacties die via de online vragenlijst zijn binnengekomen. Daarnaast is onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau Partners + Pröpper gevraagd deze reacties te analyseren. Deze analyse is vanaf vandaag ook op de site te vinden of kunt u inzien via deze link.

De vele inzichten en suggesties uit de omgeving hebben ertoe geleid dat het programma met 16 nieuwe maatregelen is uitgebreid, waaronder 7 onderzoeken naar lokale optimalisaties van startroutes. Deze nieuwe maatregelen zijn vanaf vandaag te vinden op de site. Ondertussen werken Schiphol en LVNL door aan de implementatie van hinderbeperkende maatregelen. Zo zijn er in 2020 al 5 maatregelen geïmplementeerd. Het totale programma bevat nu 44 maatregelen.

Via minderhinderschiphol.nl kan iedereen volgen wat de status en planning is van de maatregelen, onderzoeken en initiatieven die Schiphol en LVNL in de komende jaren willen uitvoeren om de geluidshinder te beperken en op welke wijze omwonenden en andere partijen hierbij worden betrokken. Schiphol en LVNL gaan, samen met de luchtvaartmaatschappijen, voortvarend verder met de uitvoering van de maatregelen.

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.