<- terug naar nieuws

‘Het is hier onleefbaar geworden in de afgelopen jaren’

Hoe ervaren omwonenden het leven in de buurt van Schiphol? Een inwoner van Oegstgeest vertelt haar verhaal aan de MRS over de overlast die ze ondervindt vanwege het toegenomen vliegverkeer boven haar woonplaats. De MRS probeert met adviezen aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat het Schipholbeleid te beïnvloeden om de kwaliteit van de leefomgeving van omwonenden te verbeteren en tevens de overlast te verminderen.

“Gedurende de 35 jaar dat wij hier wonen is de overlast van Schiphol schrikbarend toegenomen. Ons leven wordt intussen bepaald door Schiphol. Als recent voorbeeld noem ik de meivakantie. Donderdag voor Pasen begon de ellende al. Wij hebben nagenoeg een kleine drie weken in constante vliegherrie gezeten. Met af en toe uitschieters middenin de nacht (slaapverstoring) begon de ellende al tussen 06.00 en 07.00 uur.” vertelt mevrouw De Vries Lentsch, een inwoonster van Oegstgeest.

Doodmoe vanwege de vliegtuigen die de nachtrust verstoren

“Onze nachtrust wordt voortdurend geschonden. De vliegherrie kent nog even een extra  piek tegen 22.00 uur, als we naar bed willen omdat wij al doodmoe zijn geworden. Dus op tijd naar bed gaan is ook onmogelijk geworden. Je moet denken aan een constante stroom vliegtuigen die in een rijtje in de lucht hangen (flightradar 24) en over ons dak (vanaf de kust) vliegen. De ene is nog niet weg of de volgende dient zich weer aan. Je ligt met kromme tenen in bed met de ramen dicht en overdag is het leven ondraaglijk geworden. Intussen is er nog een aanvliegbaan bijgekomen, die nu hemelsbreed over onze tuin gaat. Deze komt vanaf Leiden. Dus nog meer herrie!” aldus mevrouw de Vries.

Geen rustig gesprek in de tuin kunnen voeren

De Vries Lentsch vervolgt haar verhaal “Onlangs hadden wij oude buurtgenoten op bezoek. Zij wonen nu al jaren in Soest. Wij zijn van ellende naar binnen gegaan om onze ‘buitenlunch’ te nuttigen. Zij waren verbijsterd over de te laag overvliegende herriemakers en met name ook de constante stroom vliegtuigen. Dit hadden zij in hun Oegstgeester periode niet meegemaakt.”

“Bij Bas klagen heeft geen zin want ze geven daar onjuiste informatie over de vlieghoogte. Volgens BAS mogen ze hier niet onder de 600 meter overvliegen. Als ik check op fightrader24 vliegt de grootste boosdoener DELTA standaard te laag over tussen 1825 ft = 556,26 mtr 1850 ft = 563,88 mtr. Soms wordt hier nog lager gevlogen met het landingsgestel al uit! Wij horen ook wel dat er gas wordt gegeven omdat ze te laag vliegen! Dan heb ik nog niet de Cargo vluchten, ook in de nacht, genoemd. Deze zijn ook vreselijk wat geluid betreft.”

“Dat er gesproken wordt over stille vliegtuigen is helemaal absurd. Wanneer gaan deze dan wel niet komen? Wij ervaren hier ook allerlei nare geluiden. Ze worden ook wel gekscherend ‘walvisgeluiden’ genoemd.” Stelt De Vries Lentsch.

Vakanties thuis zijn een hel geworden

Zodra het mooi weer wordt, neemt de overlast toe zegt De Vries Lentsch. “De vakanties zijn voor ons, omwonenden Kaagbaan, een hel geworden. Geen goede nachtrust, geen ontspanning in de tuin, en wat ademen wij niet in? Op mistige dagen hebben wij ook kerosinelucht waargenomen.

Wij merken dat we allebei zijn gaan hoesten. Wij zijn permanent moe, weinig energie. Intussen heb ik darmklachten ontwikkeld. Stress! Waar zijn onze rechten als burgers gebleven?”

Nooit meer uitslapen

“Buitende vakantieperioden blijft het leven hier ook bepaald worden door Schiphol. De constante stroom is dan wat minder, maar nooit weg! Maar wat blijft is dat op vrijdag sowieso de ellende begint en die duurt het hele weekend door. Dus buiten de vakantieperioden kunnen wij NOOIT meer een weekend uitslapen! Zeker voor de gezinnen met werkende ouders is dit een complete ramp!

Het gebied ten noorden van Schiphol krijgt erg veel aandacht door een helaas betere lobby dan wij in het zuiden van Schiphol met  ook de kustplaatsen, Katwijk en Noordwijk waar ze van zee het land bereiken.”

Onleefbaar geworden sinds we hier 30 jaar geleden kwamen wonen

“Als ik buurtgenoten spreek, dan hoor ik ook dezelfde klachten’. Ik citeer: ‘wat is het hier onleefbaar geworden! Wat een verschil met zo’n 30 jaar geleden toen we hier kwamen wonen! Eigenlijk wonen wij in een gekkenhuis!’ ‘Ik kom net uit de Achterhoek terug van de meivakantie en zit meteen weer in die pokkenherrie’.

Met nog meer stress zie ik de zomermaanden dichterbij komen. Vliegherrie.nl is geworden tot een uitlaadklep, maar wat levert het op als niemand luistert en wegkijkt. Wij delven nog steeds het onderspit en betalen dit met onze gezondheid en de afwezigheid van een normaal leven.”

Politiek laat ons in de steek

“Wat het allemaal nog erger maakt” vervolgt De Vries Lentsch “is het besef dat niemand iets aan deze vliegterreur doet. Geen uitzicht op enige verbetering ook. Er ligt een uitspraak van 30 maart jl. Wat gebeurt hiermee? De politiek kijkt weg, doet niets voor haar burgers. Geld en de zo geroemde HUB-functie hebben de prioriteit. Sommige mensen trekken hier weg. Wij zijn mantelzorgers en kunnen niet weg! Ook dankzij de politiek die de bejaardenhuizen heeft opgeheven.”

“Ik hoop dat ik met ons verhaal je een inzicht heb gegeven in ons leven in Oegstgeest, wat eerst ons fijn, rustig dorp uit onze jeugd was, wordt nu kapot gevlogen op 27 km afstand van Schiphol. Zo’n drukbevolkt gebied met een vlieghaven die geen beperking krijgt opgelegd. 27.000 nachtvluchten! “.

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.