<- terug naar nieuws

Laat je stem horen in de Maatschappelijke Raad Schiphol

In de 2e helft van juni vinden de bewonersverkiezingen van de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) plaats. De MRS neemt de taken over van de huidige Omgevingsraad Schiphol (ORS). Bewonersorganisaties kunnen zich vanaf half april registreren waarmee ze aangeven dat ze de komende jaren willen meedenken en meedoen met de MRS. Op 12 april is een brede informatiebijeenkomst in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam waar iedereen welkom is vanaf 19.30u.

Eddy van Hijum, voorzitter van de ORS/MRS: “Het is belangrijk dat de stem van de omwonenden van Schiphol gehoord wordt. De MRS biedt zowel omwonenden als maatschappelijke organisaties de kans om gevraagd en ongevraagd adviezen uit te brengen over het verbeteren van de leefomgevingskwaliteit rondom de luchthaven Schiphol. Wij roepen bewoners dan ook op zich te verenigen of verkiesbaar te stellen voor de aankomende verkiezingen.”

Samenstelling MRS

In de MRS zullen tien vertegenwoordigers plaatsnemen namens omwonenden van Schiphol. Daarnaast is er in de MRS plaats voor vijf vertegenwoordigers namens belangenorganisaties en 5-6 experts.

Bewonersorganisaties die bij het werk van de MRS betrokken willen raken, geïnformeerd willen worden en willen meedenken over adviezen, worden opgeroepen om zich te registeren bij de MRS (via www.maatschappelijkeraadschiphol.nl, vanaf 12 april in de lucht). Na registratie kunnen ze meedoen in de verkiezingen van vertegenwoordigers in de MRS en belangrijker nog, de komende jaren het lokale geluid van bewoners vertegenwoordigen in deMRS.

Verkiezingen in juni

De bewonerszetels in de Maatschappelijke Raad Schiphol worden ingevuld via getrapte verkiezingen. Geregistreerde bewonersorganisaties kunnen per 50 leden een kiespersoon afvaardigen. Deze kiespersonen vormen een kiescollege dat stemt op kandidaat-clustervertegenwoordigers. De kiespersonen kiezen samen een clustervertegenwoordiger voor één van de tien afgebakende gebieden (oftewel clusters) in de omgeving van Schiphol. Op deze manier worden de tien beschikbare zetels in de MRS vervuld. Bewonersorganisaties kunnen zich tot uiterlijk 28 mei registreren.

Bewonersparticipatie

De manier waarop bewoners hun stem kunnen laten horen en adviezen kunnen uitbrengen aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat is uniek in Nederland. De wet verplicht de Minister om op adviezen vanuit de MRS te reageren.

Planning

Informatieavond en officiële aankondiging Verkiezingen:12 april
Website www.maatschappelijkeraadschiphol.nl in de lucht:12 april – 28 mei
Registratie bewonersorganisaties:12 april – 28 mei
Openstelling kandidaatstelling clustervertegenwoordigers:12 april
Voordracht kiespersonen:tot uiterlijk 31 mei
Voordracht (plaatsvervangend) clustervertegenwoordigers:tot uiterlijk 31 mei
Verkiezingen:19 – 25 juni
Benoeming leden tijdens 1e MRS-vergadering:1 juli

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.