<- terug naar nieuws

Maatschappelijke Raad Schiphol officieel geïnstalleerd

Tijd voor nieuwe balans tussen vliegverkeer en leefbaarheid

Hoofddorp, 1 juli 2023 – De nieuwe Maatschappelijke Raad Schiphol, die op zaterdagochtend 1 juli in Hoofddorp officieel is geïnstalleerd, is van mening dat het kabinet in het regeringsbeleid over Schiphol niet langer de reizigersgroei maar de brede welvaart van ons land centraal moet stellen. Het is tijd voor een nieuwe balans tussen vliegverkeer en leefbaarheid en de MRS wil deze kanteling in het beleid helpen realiseren, zo werd duidelijk tijdens de installatie van de MRS in aanwezigheid van Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat.

De MRS bestaat uit tien democratisch gekozen bewonersvertegenwoordigers en vijf maatschappelijke organisaties. Zij worden ondersteund door een team van experts. De MRS gaat gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen, onder andere aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat, die verplicht is om op dit advies te reageren. De MRS volgt de Omgevingsraad Schiphol op, nadat geconcludeerd is dat het poldermodel niet meer werkte.

Eddy van Hijum, onafhankelijk voorzitter Maatschappelijke Raad Schiphol: “We moeten serieus onder ogen zien dat een luchthaven in het meest dichtbevolkte deel van Nederland niet onbegrensd kan groeien. Inmiddels lijkt ook het kabinet zich bewust van de noodzaak om keuzes te maken.

Het besluit om Schiphol een plafond op te leggen van 440.000 vluchten per jaar laat een voorzichtige kentering zien in het denken. Over de verdere toekomst van de luchthaven Schiphol is een brede maatschappelijke en politieke discussie nodig. Welke vluchten zijn echt nodig om onze internationale bereikbaarheid te waarborgen? Hoe vertalen we doelen op het gebied van fijnstof, klimaat en stikstof naar harde publieke randvoorwaarden voor het vliegverkeer? Is de huidige intensiteit van het vliegverkeer te handhaven, gelet op de ambitie om in de Schipholregio 150.000 nieuwe woningen te bouwen? Wat is ervoor nodig om de trein echt een goed en betaalbaar alternatief te laten worden voor vluchten tussen Europese steden?

De MRS wil het kabinet helpen om een nieuwe balans tussen vliegverkeer en leefkwaliteit te vinden. Dit zal de Raad doen door actief de dialoog te zoeken met de samenleving en door gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen aan Schiphol en aan de minister. We zullen inhoudelijke ingrediënten leveren voor een nieuw sociaal contract tussen maatschappelijke partijen, de luchtvaartsector en de overheid. In het belang van de brede welvaart van ons land.”

Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat: “Als kabinet willen we een nieuwe balans bereiken tussen de leefomgeving rondom Schiphol enerzijds, en aan de andere kant het economische belang van Schiphol voor Nederland. Daarvoor is het belangrijk dat we regelmatig in gesprek gaan met de omgeving, en in de MRS hebben we vanaf vandaag die gesprekspartner. Ik wens de nieuwe raad onder leiding van Eddy van Hijum veel succes toe.”

Samenstelling Maatschappelijke Raad Schiphol

De leden van de MRS worden voor een periode van vier jaar geïnstalleerd. De samenstelling van de eerste MRS is als volgt:

In de afgelopen weken vonden verkiezingsvergaderingen plaats voor de bewonersvertegenwoordigers die namens hun regio plaatsnemen in de Maatschappelijke Raad Schiphol. Voor alle banen van luchthaven Schiphol zijn bewonersvertegenwoordigers verkozen:

  • Aalsmeerbaan: Jan Boomhouwer (binnengebied), Mirella Visser (buitengebied)
  • Buitenveldert- en Schiphol Oostbaan: Marcel Döpp (binnengebied), Jeroen Wester (buitengebied)
  • Kaagbaan: Arnoud Hendriks (binnengebied), Matt Poelmans (buitengebied)
  • Polderbaan: Jenke Haverhals (binnengebied), Wil Spaanderman (buitengebied)
  • Zwanenburgbaan: Cees Steur (binnengebied), Wouter Looman (buitengebied)

Op 1 juli zijn de volgende vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties geïnstalleerd:

  • Sijas Akkerman (Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland)
  • Walter Etty (Rover)
  • Renske Schouwink (Jongerenmilieuraad)
  • Achmed Baâdoud (MKB Metropool Amsterdam)

De MRS wordt ondersteund door een team van experts op verschillende werkterreinen:

  • Dr. Christine Bleijenberg (participatie)
  • Prof. dr. Paul Peeters (duurzame mobiliteit en vliegtuigtechniek)
  • Prof. dr. Dick Simons (geluid)
  • Em. Prof. Jan Struiksma (omgevingsrecht)
  • Dr. ir. Saskia van der Zee (gezondheid)

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.