<- terug naar nieuws

Minder geluidsoverlast door vervroegen nachtprocedures op Schiphol

De nachtelijke vertrek- en naderingsprocedures voor vliegtuigen op Schiphol kunnen definitief een half uur vroeger op de avond (vanaf 22:30) toegepast worden. De ministerraad heeft op 10 juli jl. op voorstel van staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) besloten het experiment dat in 2013 is gestart voort te zetten door het Luchthavenverkeerbesluit (LVB) te wijzigen. Uit het experiment blijkt dat het vervroegen van het nachtregime zorgt voor minder hinder voor omwonenden terwijl op Schiphol in de avond evenveel vluchten kunnen blijven starten en landen.

Op Schiphol wordt vliegverkeer in de nacht (tussen 23.00 en 6.00 uur) op een andere manier van en naar de luchthaven geleid dan overdag. De luchtverkeersleiding kan sinds de start van het experiment in 2013 al een half uur vroeger, vanaf 22.30 uur, gebruik maken van deze nachtprocedures. Dit gebeurt als het actuele verkeersaanbod en andere operationele omstandigheden dat toelaten. Er worden vaste routes toegepast, vliegtuigen naderen de luchthaven in dat geval op grotere hoogte en waar mogelijk via glijvluchtlandingen (CDA’s). Doordat de motoren hierbij minder vermogen hoeven te leveren en de vliegtuigen hoger vliegen zorgt dit voor minder geluid in de omgeving van de luchthaven.

Uit een evaluatie blijkt dat deze maatregel, bij het verkeersvolume van gebruiksjaar 2015, leidt tot een afname van 700 ernstig gehinderden. Op basis van de evaluatie heeft de Omgevingsraad Schiphol met daarin omwonenden, de luchtvaartsector en (regionale) overheden staatssecretaris Mansveld geadviseerd de maatregel definitief in te voeren. Het toepassen van de nachtprocedures tussen 6.00-6.45 uur was in 2012 al mogelijk gemaakt. Waarbij door de partijen aan de Alderstafel is afgesproken dat de nachtprocedure tot 06.30 uur in de ochtend wordt toegepast, zolang het verkeersvolume dit toelaat.

De groei van het vliegverkeer op Schiphol gaat gepaard met maatregelen om de geluidshinder in de omgeving van de luchthaven te beperken. Deze afspraken zijn in 2008 gemaakt aan de Alderstafel door de luchtvaartsector, omwonenden en overheden. Zo is tot en met 2020 een maximum van 500.000 vliegbewegingen per jaar op Schiphol afgesproken. Daar tegenover staat een pakket aan hinderbeperkende maatregelen waar het vervroegen van de nachtprocedures een voorbeeld van is.

Voor het definitief vastleggen van het vervroegen van het nachtregime is het nodig het Luchthavenverkeerbesluit te wijzigen. Conform de Wet luchtvaart zal deze aanpassing in september 2015 een zienswijzeprocedure doorlopen en voor behandeling aangeboden worden aan de Eerste en Tweede Kamer.

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.