<- terug naar nieuws

Minister Harbers spreekt met bezorgde MRS leden over uitgestelde krimpplannen van Schiphol

Voorlopig gaan de krimpplannen in de ijskast en mogen er 500.000 vliegbewegingen plaatsvinden op Schiphol. “Maar hoeveel vliegbewegingen er volgend zomerseizoen echt mogelijk zijn moet nog blijken. Schiphol heeft al aangegeven dat er knelpunten zijn in de capaciteit, zoals bij de luchtverkeersleiding”. Dat zei minister Mark Harbers vorige week donderdag tijdens een bezoek aan de Maatschappelijke Raad Schiphol.

De Maatschappelijke Raad Schiphol is zeer teleurgesteld over het opschorten van het krimpbesluit en de leden vragen het Minister Mark Harbers om uitleg. De minister nam ruim de tijd om alle vragen van de leden te beantwoorden. “Had de Minister het niet kunnen zien aankomen dat de VS dwars zou gaan liggen?” of “Is er niets te doen om tegen de adviezen van de Europese Commissie in te gaan?”. “Helaas gaat internationaal recht boven Nederlands recht als het erop aankomt” aldus de Minister. “Er zijn ook andere Europese landen waar omwonenden veel overlast ondervinden van luchthavens, zoals Parijs, Milaan en in België. Kunnen we misschien met partijen aldaar gaan overleggen? Er zou bijvoorbeeld een burgerbeweging actief zijn rond Parijs Charles de Gaulle. “Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt vervolgens voor om met MRS leden hierover binnenkort een webinar organiseren.

Gezondheid of economische belangen? Veiligheid en geluid?

Hoe staat het ervoor met het CO2 plafond? Is er vanuit de Europese commissie niet naar de gezondheid van de omwonenden gekeken? Of kijkt men alleen naar de economische belangen? Is er wel gedacht aan de veiligheid als je bedenkt dat er onlangs een bijna botsing was ter hoogte van Assendelft? Wat is nu eigenlijk de normering voor geluid? Het zijn vele vragen die MRS leden aan Harbers stellen. Harbers sluit af dat hij zijn hoop gevestigd heeft op de ‘Balanced Approach’ procedure. Daarvoor ligt een voorstel bij de Europese Commissie. Als dat voorstel wordt goedgekeurd moet Schiphol in november 2024 alsnog inkrimpen. Lees hierover ook: Brief aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat inzake zienswijze Balanced Approach Procedure Schiphol – MRS (maatschappelijkeraadschiphol.nl)

Welke gevolgen heeft de verkiezingsuitslag voor de krimp van Schiphol?

Nu de PVV de grootste partij is geworden bij de verkiezingen is het de vraag of Schiphol nog zal mogen krimpen. PVV heeft in zijn programma staan dat Schiphol mag blijven groeien en dat de vliegtaks wordt geschrapt. Harbers gaf aan dat hij niet vooruit kan lopen op een volgende kabinetsformatie, maar wees er wel op dat de juridische situatie rondom Schiphol en de dreiging van juridische procedures niet zomaar verdwenen zijn.

Einddoel is investeren in de leefomgeving van Schiphol

De MRS leden spreken hun zorgen uit bij de Minister of de uitstel geen afstel wordt. En vragen of het gedoogbeleid op Schiphol nog wordt omgezet naar een werkelijk handhaven. Ze vragen zich af hoe de omwonenden het vertrouwen in de overheid rond Schiphol weer kunnen terugkrijgen. De Minister benadrukt dat het streven is om een gezonde leefomgeving rond Schiphol te verkrijgen en de hinder terug te dringen. De Balanced Approach regeling zal daarvoor een belangrijke stap zijn.

Hoofddorp, 24 november 2024

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.