<- terug naar nieuws

Minister Madlener bij MRS in gesprek met omwonenden

Hoofddorp, maandag 9 september

Naar aanleiding van het aangepaste maatregelenpakket voor Schiphol gaat minister Madlener vandaag in gesprek met bewonersvertegenwoordigers in de MRS. Minister Madlener opent de bijeenkomst: “Ik probeer het vertrouwen in de overheid te herstellen, ik kan alleen niet iedereen tevreden stellen. Het wordt een stuk beter, het geluidsdoel is overeind gebleven.”

Omwonenden willen vooral weten: “Waarom heeft u niet met omwonenden gesproken voordat u dit besluit nam? U heeft enkel met de luchtvaartbranche gesproken. Er zit bij ons heel veel kennis en er is afgesproken dat we voortaan eerst met elkaar om de tafel gaan bij belangrijke besluiten”. Volgens Madlener zijn de wensen van de omwonenden al helder: “Hoe minder vluchten, hoe beter, dat willen omwonenden” zegt hij. “We luisteren wel degelijk naar de bewoners. We hebben een pakket gemaakt wat haalbaar is en wat tot 17% minder geluidgehinderden leidt.” De omwonenden reageren dat het doel -20% is en dus niet gehaald wordt.

Omwonenden: “U heeft uw besluit al genomen, zonder met ons te spreken, dus waar staan wij als MRS dan? En hoe denkt u het vertrouwen in de overheid te herstellen?”. “Ik moet met alle belangen rekening houden” aldus Madlener. “Toch lijkt het alsof u ons niet echt hoort”” zegt een clustervertegenwoordiger: “Uit onderzoek van uw eigen ministerie blijkt dat met maximaal 438.000 vluchten Nederland met alle belangrijke bestemmingen verbonden is, meer vluchten zijn niet nodig voor onze bereikbaarheid”. Bovendien leiden extra vluchten tot meer hinder.

Minder of juist meer nachtvluchten?

Wat is de stip op de horizon voor de minister? “We blijven streven naar verbetering,”’ aldus Madlener, “minder herrietoestellen en minder herrie in de nacht. Ik wil de handhaving gaan versterken, ik hoop dat dat als een verbetering wordt ervaren. We belonen de luchtvaartmaatschappijen doordat ze investeren in innovatieve en stillere toestellen, door niet teveel te krimpen op Schiphol”. Omwonenden reageren dat luchtvaartmaatschappijen sowieso investeren in nieuwe vliegtuigen.

Omwonende Stefan Molenaar stelt vast dat er geen sprake is van minder nachtvluchten. Het zijn nu 24.500 vluchten en dat mogen er 27.000 worden. Dat betekent groei. Mijn achterban gaat dus geen verbetering krijgen.”

“De ongebreidelde groei is er vanaf, zegt Madlener. “Het moet eerst blijken dat het werkt met de nog stillere vliegtuigen, we willen gaan meten. Het besluit wat ik ga nemen zal begin volgend jaar zijn voor Schiphol.”

Khadija vat het samen: “Er bestaat behoefte om het vanuit perspectief vanuit de omwonenden te bekijken. Het zou goed zijn om eens bij de omwonenden op bezoek te gaan in hun woonplaats om te ervaren wat zij dagelijks ervaren.” De minister wordt vervolgens uitgenodigd door diverse omwonenden om langs te komen.

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.