<- terug naar nieuws

MRS: teleurstelling over maatregelenpakket van kabinet

Het kabinet heeft vandaag besloten om een aangepast maatregelenpakket in het kader van de ‘balanced approach’-procedure te consulteren. De eerder voorgenomen krimp naar 440.000 vliegbewegingen werd naar boven bijgesteld en door demissionair Minister Harbers nu opnieuw opgerekt naar 470.000 vliegbewegingen per jaar. Deze maatregelen zijn een enorme tegenvaller voor de omwonenden.

Daarnaast tekent de Minister beroep aan tegen het vonnis in de RBV-zaak, vanwege de uitvoerbaarheid binnen twaalf maanden. De vertegenwoordigers van de omwonenden binnen de MRS reageren erg teleurgesteld en zien dit als een afknapper. Dat is begrijpelijk nadat eerder de experimenteerregeling was opgeschort en de balanced approach was uitgesteld.

 ‘Stillere’ vliegtuigen leiden nauwelijks tot minder hinder

De in juni 2022 voorgenomen krimp tot 440.000 vluchten raakt met dit maatregelenpakket steeds verder uit beeld. Voor de omwonenden is het een deceptie dat de vlootvernieuwing door luchtvaartmaatschappijen (wat om bedrijfseconomische redenen gebeurt) ertoe bijdraagt dat er minder geluidsbeperkende maatregelen genomen hoeven te worden. De zogenaamd ‘stillere’ vliegtuigen leiden nauwelijks tot minder hinder.

Fair balance is zoek

Opnieuw wordt het belang van omwonenden ondergeschikt gemaakt aan het economische belang van de sector. Terwijl de rechtbank onlangs uitsprak dat de belangen van omwonenden voortaan niet meer als sluitpost mogen worden gebruikt. Voor de MRS is dit kabinetsbesluit daarom onbegrijpelijk en onacceptabel.

Weren van zeer lawaaiige vliegtuigen

Tegelijkertijd bevat het pakket een aantal zaken die wél tot minder hinder zullen leiden. Bijvoorbeeld het weren van de zeer lawaaiige Boeing 747-400 en een verlaging van het maximumaantal nachtvluchten. De toevoeging van extra handhavingspunten en het voornemen om de geluidsberekeningen vaker te controleren met geluidsmetingen zijn positief in het kader van de rechtsbescherming van omwonenden.

Advies MRS

De MRS is van tevoren niet geconsulteerd over dit maatregelenpakket, maar zal een ongevraagd advies hierover uitbrengen aan de Minister van IenW conform haar wettelijke bevoegdheid

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.