<- terug naar nieuws

MRS: Gebruiksprognose Schiphol geeft onduidelijke informatie inzake overlast voor omwonenden

MRS heeft zojuist een advies gestuurd aan Minister Harbers over de Gebruiksprognose 2024 van Schiphol. Deze prognose beschrijft het verwachte baangebruik van het vliegverkeer en de verwachte impact hiervan op de omgeving in het gebruiksjaar 2024. Het is een belangrijk rapport voor de mensen die in de omgeving van de luchthaven wonen. Het geeft hen een indicatie van de geluidsbelasting (en daarmee de hinder) die zij gedurende het jaar zullen ervaren.

De MRS heeft gekeken naar de informatie over geluid in de Gebruiksprognose 2024. Wij vinden dat deze informatie moeilijk te begrijpen is voor omwonenden. Het is daarom lastig om te zien hoeveel geluid er lokaal wordt verwacht. De MRS stelt voor om het geluid op specifieke punten te meten. Ook zou de overheid de informatie over geluid online kunnen zetten, zodat mensen kunnen zien hoeveel geluid er bij hun huis wordt verwacht. Daarnaast raden we aan om andere manieren te bedenken om geluidsoverlast aan te geven. Het huidige Lden-concept is namelijk moeilijk te begrijpen en te koppelen aan de ervaren overlast.

De MRS kan adviseren over hoe de geluidsoverlast gemeten kan worden. Het is beter om actuele gegevens te gebruiken (van 2021), omdat dat dichter bij de huidige situatie staat qua woningbouw situatie. Ook vinden we het belangrijk om het Nederlands Rekenmodel te gebruiken, omdat je daarmee de ontwikkeling door de jaren heen kunt volgen. Verder adviseren we om de richtlijnen van de WHO te gebruiken voor het meten van geluidsoverlast.

We zetten ook vraagtekens bij de verandering in het gebruik van start- en landingsbanen. Schiphol zegt dat dit een verbetering is, maar de MRS denkt dat het juist voor meer overlast kan zorgen. Deze verandering is doorgevoerd zonder goed te kijken naar de gevolgen, zonder maatregelen om de overlast te verminderen, en zonder dat de MRS erbij betrokken was.

Lees het MRS advies over de Gebruiksprognose Schiphol hieronder

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.