<- terug naar nieuws

MRS volgt mensenrechtenzaak over geluidshinder met grote interesse

Vandaag eisen omwonenden van Schiphol voor de rechter minder geluidshinder van de luchthaven. De rechtbank behandelt de zaak tegen de Staat, waarbij bewoners stellen dat de mensenrechten van honderdduizenden Nederlanders worden geschonden.

De stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV), die de bewoners vertegenwoordigt, streeft ernaar het aantal vluchten aanzienlijk te verminderen, zodat Nederland voldoet aan de WHO-normen voor vliegtuiglawaai. Vermindering van vluchten is de meest eenvoudige manier om de overlast te verminderen. De overheid zou het recht op bescherming van de persoonlijke leefomgeving van honderdduizenden mensen schenden, aldus de stichting.

Demissionair minister Mark Harbers erkende in 2022 al dat Schiphol te veel geluidsoverlast veroorzaakt. Hij kondigde aan het maximumaantal vluchten te verlagen, maar na druk van de EU en de VS werd dit plan geschrapt. Omwonenden betogen dat de overheid uitgaat van de verkeerde redeneringen en het belang van burgers opoffert voor luchtvaartmaatschappijen. Dit terwijl het effect op de economie als geheel positief is bij een krimp van Schiphol en de brede welvaart en ook het welzijn toeneemt.

Schiphol zelf is geen partij in de zaak maar pleit voor perspectief voor de omgeving. De omwonenden willen een verdere krimp van Schiphol en dat de overheid de WHO-normen als leidraad gebruikt. Wanner de rechter uitspraak doet, is nog niet bekend. Uiteraard hoopt de MRS op een gunstige uitspraak van de rechter in het belang van de omwonenden.

Lees hier wat NH Nieuws over de rechtszaak schrijft

Ook AD maakt melding van de rechtszaak lees het hier

NOS doet tevens verslag hier

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.