<- terug naar nieuws

MRS verontwaardigd over verloop Brusselse procedure omtrent krimp Schiphol

 

De MRS had de hoop gevestigd op de vereiste Balanced Approachprocedure nadat op 16 november 2023 de experimenteerregeling tot nader order werd uitgesteld. In de beantwoording van Kamervragen heeft minister Harbers op 24 januari 2024 aangegeven dat hij het “onwaarschijnlijk” acht dat deze Europese procedure tijdig wordt afgerond om krimp van de luchtvaart op Schiphol per 1 november 2024 mogelijk te maken.

De MRS is hier erg teleurgesteld over. Het helpt de verbetering van de leefomgevingskwaliteit voor omwonenden van de luchthaven niet. Minister Harbers komt op korte termijn langs bij de MRS om de stand van zaken toe te lichten omtrent deze tegenvaller.

De procedure is standaard al lang en de MRS leden hebben geen enkel begrip dat het nog langer duurt. Het Ministerie van IenW dit al lang kunnen hebben zien aankomen en een plan B kunnen ontwikkelen voor de krimp. MRS heeft ze in eerder advies ook gewezen op andere instrumenten, maar er is niets mee gedaan.

De MRS vind dat het allemaal veel te lang duurt en hoopt niet dat er een nieuwe procedure moet worden gestart, want dat kost mogelijk jaren. In de Europese wetgeving staat voorgeschreven dat krimp van de luchthavencapaciteit alleen is toegestaan als andere maatregelen niet zorgen voor de gewenste vermindering van de geluidshinder. De omgeving van Schiphol weet al langer dat stillere vliegtuigen de balans niet gaan herstellen, maar het is nu zaak dat ook de Europese Commissie dit gaat inzien.

De MRS gaat daarom binnenkort het belang van verbetering van de leefomgevingskwaliteit onder de aandacht brengen bij de Commissie.

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.