<- terug naar nieuws

Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving biedt podium aan de MRS

De krimp van Schiphol staat eindelijk overal op de agenda. Er wordt niet meer gesproken over groei en dat is een resultaat van de inspanningen van de Maatschappelijk Raad Schiphol” aldus Khadija Arib bij een bijeenkomst van Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL).

Dit is het antwoord van voorzitter Arib als men haar op het podium vraagt wat de MRS in haar éénjarige bestaan heeft bereikt. Vele maatschappelijke organisaties en overheidsorganisaties zitten als genodigden van OFL in de zaal. Zij zijn bijeen gekomen op 26 november in Utrecht om te spreken over participatie met als thema “Alle stemmen aan tafel”.

Naast een vraaggesprek met Arib van de MRS en interactieve workshops op dit evenement, spreekt Karen van Oudenhoven, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau over haar onderzoek naar burgerparticipatie en vertrouwen in de overheid. Tevens krijgt de zaal een toelichting van Johan van de Gronden, voorzitter van OFL.

Participatie omwonenden

Tijdens het vraaggesprek met de MRS is er aandacht voor de rol die de omwonenden spelen binnen de MRS en de invloed die zij kunnen uitoefenen op het besluitvormingsproces rond Schiphol. “Een belangrijke mijlpaal en steun in de rug voor de omwonenden is de uitspraak van de rechter eerder dit jaar, waarin de overheid is gesommeerd om de rechtsbescherming van de omwonenden op orde te brengen. Jarenlang is er geen fair balance geweest en zijn de economische belangen van de luchthaven Schiphol vooropgesteld”

Schiphollen

Tijdens één van de interactieve workshops vertelt MRS bewonersvertegenwoordiger Matt Poelmans de zaal over Schiphollen. De deelnemers aan de workshop kennen het woord desgevraagd allemaal. Wanneer gevraagd wordt naar persoonlijke ervaringen komt er veel los in de zaal. Een dame die bij de gemeente Sliedrecht werkt, zegt dat ze ervaring heeft met de pfas zaak rond Chemours in haar gemeente. Het werd een persoonlijke kwestie toen er op haar landje pfas werd aangetroffen.

Een medewerker van de Omgevingsdienst Noordzee-kanaal vertelt dat hij als burger in zijn tuin ervaring heeft met fijnstof metingen. Afhankelijk van de windrichting kon hij zien waar het fijnstof vandaan kwam : van Tata steel of de snelweg of van de vliegtuigen die over zijn gemeente van en naar Schiphol onderweg waren.

Via deze pagina zijn de presentaties en foto’s van het OFL congres te bekijken

Matt Poelmans in de interactieve workshop

Netwerkgesprekken bij het OFL congres

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.