Vandaag heeft het kabinet besloten om het maximum aantal vluchten op Schiphol te maximeren op 478.000. Dit betekent dat de kabinetsdoelstelling om de hinder met 20% terug te dringen niet gehaald wordt. Daarmee wordt de inwoners van de Schiphol-regio niet de beloofde bescherming geboden.
Tienduizenden mensen worden dagelijks blootgesteld aan een te hoge geluidsbelasting door luchtverkeer op Schiphol. Dit zorgt voor ernstige geluidshinder en dat heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van mensen.
Om de geluidsbelasting terug te dringen, heeft het kabinet in 2022 besloten het aantal vluchten op 440.000 vast te zetten. Daarna is in de balanced approach-procedure een doelstelling vastgesteld van 20% reductie en daarbij zijn een aantal maatregelen voorgesteld. De MRS heeft telkens kritisch gereageerd op de veronderstelde positieve effecten van deze maatregelen op de geluidshinder. Desalniettemin was dit een stap in de goede richting.
Met het aantreden van het nieuwe kabinet heeft de minister afgelopen zomer de eerdere beleidsplannen bijgesteld. De minister dacht in eerste instantie bij een aantal van 475.000 tot 485.000 vluchten 17% van het geluidsdoel te halen. Uit de nieuwe, definitieve berekeningen blijkt dat als de afgesproken 17% van de doelstelling wordt gehaald, er 466.000 vluchten mogelijk zijn.
Met het kabinetsbesluit om toch 478.000 vluchten toe te staan, raakt de geluidsdoelstelling verder uit beeld en het betekent geen verbetering voor de omwonenden. Het aantal ernstig gehinderden wordt onvoldoende teruggebracht. Voor de MRS is de keuze die het kabinet vandaag heeft gemaakt onaanvaardbaar. Telkens weer wordt de politieke keuze gemaakt om de belangen van de internationale luchtvaartsector zwaarder te laten wegen dan de belangen van de eigen bevolking.
De rechter heeft de Nederlandse overheid hiervoor op de vingers getikt. Op 20 maart dit jaar deed de rechter de uitspraak dat de belangen van mensen die wonen in de Schiphol-regio stelselmatig ondergeschikt zijn gemaakt aan de economische luchtvaartbelangen. Hierdoor handelde de Nederlandse Staat jarenlang onrechtmatig. Met het kabinetsbesluit vandaag wordt ook de rechterlijke uitspraak terzijde geschoven en daarmee staan de omwonenden in de kou.