<- terug naar nieuws

MRS geschokt door plotselinge opschorten experimenteerregeling

MRS kreeg op 14 november de mededeling van Minister Harbers dat de ‘experimenteerregeling wordt opgeschort”. Deze regeling zou moeten leiden tot hinderbeperking voor omwonenden van Schiphol.

Bovendien zou eindelijk gestopt worden met het anticiperende handhaven, zodat de rechtspositie van omwonenden zou verbeteren. Beide doelstellingen vormden de kern van het nieuwe luchtvaartbeleid dat het kabinet in juni 2022 aankondigde en waaruit omwonenden de hoop putten dat er daadwerkelijk naar een betere balans tussen leefomgeving en economie zou worden gestreefd. Met de intrekking van de experimenteerregeling komt nu onverwacht een – voorlopig – einde aan de implementatie van een deel van deze plannen.

Voor de MRS komt de mededeling van Harbers zeer onverwacht. MRS betreurt de berichtgeving en vindt dit zeer teleurstellend voor de omgeving van Schiphol. “Wij hebben een lange voorbereidingstijd gehad en bovendien hebben we samen met de vertegenwoordigers van de bewoners rond Schiphol hard gewerkt aan de adviezen rond de Experimenteerregeling, in de overtuiging dat dit zou gaan helpen bij de hinderbeperking voor de omgeving” aldus de voorzitter.

MRS gaat op 23 november met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat in gesprek om meer duidelijkheid te krijgen over de vervolgstappen en de gevolgen voor de omwonenden.

Onze leefomgeving, klimaat, natuur en woningbouw zijn gebaat bij minder vluchten

Het kabinetsbesluit om de krimp van Schiphol van 500.000 naar 460.000 vluchten op de korte termijn stil te leggen valt slecht in de Maatschappelijke Raad Schiphol. Reacties van de MRS leden verwoorden vooral het gevoel van de bewoners die zij vertegenwoordigen.

MRS blijft werken aan vermindering van de overlast

De MRS blijft zich voor honderd procent inzetten voor vermindering van de overlast. Uitstel is dan ook beslist geen afstel als het aan ons ligt.

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.