<- terug naar nieuws

Vacature: MRS zoekt lid Raad van Toezicht

Verbetering van de leefkwaliteit in het gebied rondom Schiphol: dat is waar de Maatschappelijke Raad Schiphol voor staat. De Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) is op 1 juli 2023 opgericht als het onafhankelijke adviesorgaan van onder andere de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De MRS bestaat uit bewonersvertegenwoordigers, experts/wetenschappers op uiteenlopende domeinen en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. De MRS brengt, gevraagd en ongevraagd, gefundeerde adviezen uit over de verbetering van de leefomgevingskwaliteit rondom Schiphol. Daarvoor kan de MRS ook onderzoek laten uitvoeren. De minister heeft een ‘appreciatieplicht’, de plicht om te reageren op de adviezen van de MRS.

De MRS heeft een ondersteunend bureau met een klein team van gedreven mensen. Het bureau heeft een actieve rol bij het schrijven van adviezen, het laten uitvoeren van onderzoek en het faciliteren van de dialoog en participatietrajecten met de omgeving.

Wat doet de Raad van Toezicht?

De raad van toezicht (rvt) staat het bestuur van de MRS met advies terzijde en houdt toezicht op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken van de stichting. De rvt bestaat uit vier leden.

De rvt heeft een sterke betrokkenheid bij het stichtingsbestuur. De rvt bepaalt zijn eigen agenda, houdt daarbij rekening met de behoeften en mogelijkheden van  het bestuur en stemt de prioriteiten met hen af. De rvt levert door kennis, ervaring, contacten en optreden daadwerkelijk toegevoegde waarde voor de stichting.

Wie zoeken wij?

De MRS is op zoek naar meerdere leden voor de rvt. Momenteel is er een vacature. Aangezien later dit jaar ook de zittingstermijnen van enkele andere leden verstrijken, staat de MRS open voor meerdere kandidaten die in gezamenlijkheid over de deskundigheidsgebieden en kwaliteiten beschikken als hierna omschreven. 

De rvt-leden dienen tezamen over de volgende deskundigheden te beschikken:

Bestuurlijke of toezichthoudende ervaring dan wel inzichten;

Financiële en bedrijfseconomische deskundigheid, bij voorkeur ook affiniteit met afwegingen inzake maatschappelijke baten en lasten;

Kennis van het krachtenveld waar de MRS onderdeel van uitmaakt;

Kennis van de overheid of overheidsprocessen en werking van het bestuursrecht;

Deskundigheid m.b.t. governance en juridische zaken, mede gelet op de maatschappelijke tendens van juridisering;

Deskundigheid m.b.t. personeel en organisatie;

Daarnaast wordt van ieder van de leden de volgende kwaliteiten gevraagd:

Proactief, besluitvaardig en neemt de verantwoordelijkheid voor genomen besluiten;

Is gericht op collegialiteit en complementariteit;

Onafhankelijk en integer;

Strategisch denkniveau, fungeert als klankbord voor het bestuur;

Beschikt over goede communicatieve vaardigheden;

Onderschrijft de doelstellingen van de MRS;

Regio Schiphol

De kandidaat Is bij voorkeur verbonden met de regio Schiphol, dat wil zeggen woonachtig of werkzaam (geweest) in deze regio.

De MRS streeft naar een evenwichtige en diverse samenstelling qua leeftijd, gender, culturele achtergrond en ervaring. De raad van toezicht vergadert minimaal 4 keer per jaar, eventueel vaker als dat noodzakelijk is als gevolg van specifieke omstandigheden.

Solliciteren?

Bij interesse of voor meer informatie kun je contact opnemen met Inge Kok-Scheepers, secretaris-directeur via ikok@maatschappelijkeraadschiphol.nl. Reacties met korte motivatie en cv kunnen voor 30 juni 2024 naar bovenstaand emailadres worden gestuurd.

Het streven is om de selectiegesprekken in de periode van 8 juli tot en met 26 juli 2024 plaats te laten vinden.

Maatschappelijkeraad Schiphol plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Maatschappelijkeraad Schiphol ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video’s), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.